Nyà lo que te dic… Aixó és de “Flo i baladre” (Part 1)

Des que l’home existeix ha buscat ajuda als seus problemes en les plantes i els arbres. Dins dels usos que la societat ha fet de les plantes, podem esmentar els medicinals, la construcció de ferramentes, confecció de roba, socials, festius, gastronòmics i tants altres. D’aquests assumptes tracta l’etnobotànica, es a dir, l’estudi de les aplicacions i utilitzacions de les plantes per al profit del gènere humà. Molt lligada a l’etnobotànica està la fitonimia que s’ocupa d’estudiar el nom popular i local de les plantes.

Doncs bé, l’escrit d’aquest mes parlarà de l’etnobotànica i la fitonimia a Crevillent; es a dir, donar a conéixer un poc alguns noms de plantes i els usos tradicionals que de les mateixes s’han fet al nostre poble tradicionalment. Per suposat, el propòsit d’aquest article està molt lluny de voler ser un estudi científic i rigorós. Únicament pretén fer una mirada curiosa i simpàtica al tema esmentat per difondre un poc la saviesa popular dels nostres avantpassats. Per continuar diré que, la majoria de les plantes que vaig a anomenar les coneixem pràcticament tots o n’hem sentit parlar d’elles alguna vegada. Són plantes i arbres que formen part de la nostra forma de viure i estan incloses en l’ADN crevillentí. I per comprovar-ho puc anomenar les següents: albardí, “armelé”, baladre, “cantaueso”, canya, espart, fenoll, figuera, “fumarol”, “garrofé”, “gentiscle”, jonc, llissons, “mangrané”, mata blanca, olivera borda, palera, palmera, “pebrerella”, pitera, rabet de gat, “ravanissa”, sosa i “tomello” fi. Al grup de les herbetes de la serra tenim les més conegudes com el rabet de gat, la “pebrerella”, el fenoll, el “tomello” fi i el “cantaueso”. El rabet de gat és una herba “multiusos” i en infusió s’utilitza pel mal de cap, per la tensió alta, ulceres d’estómac, per netejar els ulls…La “pebrerella” i el fenoll es posen a les olives per macerar-les. El “tomello” fi, per fer herbetes després de dinar o per posar una “rameta” a l’arròs i que li done “saboret” a serra. I ens queda el “cantaueso”, la meravellosa planta que és costum prendre una infusió després dels dinars forts amb un poc de sucre. A més, podem continuar amb les herbes aromàtiques cultivades als camps o a les cases i que en la majoria dels casos tenen un ús medicinal o en infusió. Com per exemple: l’orenga per a ablanir la tos, la “flò i melva” amb les mateixes propietats, l’herba “luisa” pel nerviós a l’estómac, la sàlvia que antigament es donava als xiquets menuts pels mals de panxa i l’alfàbega que té més bé un ús ornamental i aromàtic als porxes de les “canyaetes” i que perfuma les nits d’estiu amb el seu especial olor. Per altra banda, tenim una sèrie de plantes i arbres als quals se’ls ha donat molts i variats aprofitaments. En un primer grup anomenaríem els arbres i plantes que s’han utilitzat com a llenya. Qualsevol crevillentí que faça gala del seu “crevillentinisme” ha utilitzat o vist utilitzar garbes de llenya per fer l’arròs dels diumenges, la millor la dels sarments de parra, seguida de la del “garrofé” o la de “l’armelé”; encara que per aquestes coses conten també els gustos dels cuiners. Per desgràcia, mentre escric aquest article, me n’adone que es quedaran fóra molts detalls del tema al qual em referisc i em fa pensar que hauré d’escriure, almenys, un altre text per parlar d’aquest interessant tema. Però, abans de concloure, anomenaré una sèrie d’expressions del poble que estan relacionades amb les plantes i els arbres. Com per exemple: Tens llenya, però de figuera (és molt roïna). A bufà un canyà (per quan algú es posa pesat). Estàs colorat com l’ababol. Això és de flò I baladre (molt fràgil). I la paraula “Tronxicol” o persona ximplota que deriva de “Tronxo de col”, d’ahí “tronxo “i” col” i finalment “tronxicol. Continuarà… Feliç estiu.

Francisco Javier Mas Pérez 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.