Category Archives: Nya lo que te dic

Nyà lo que te dic… Poemes

Aquest nou any que acabem d’encetar el vull iniciar dedicant-vos unes poesies que he escrit que parlen un poc dels propòsits, desitjos i reflexions que ens fem quan un cicle nou comença. Les fotos que acompanyen les poesies són de l’alba del 2 de gener, un novell dia que comença en aquesta nostra vida de cicles… Que tingueu un bon inici d’any i que els vostres desitjos es complisquen.

 

UN ANY MÉS

Un any s’acaba i no passa molt,

no passa res i passa tot.

Passa la vida, passa l’amor,

passen els riures, passen el plors.

Nyà lo que te dic… Ja plou caragol

Fa uns dies, parlant de la greu sequera que patim des de fa uns anys, vaig recordar la cançoneta que cantem a Crevillent quan plou i que ja tenim prou ganes de tornar-la a cantar: Ja plou, caragol, s’anomena. De sobte, vaig pensar en fer l’article d’aquest mes al voltant dels caragols, dels tipus de caragols que hi ha a Crevillent, dels “caragoleros” i d’algunes expressions que tenen la paraula caragol com principal assumpte.

Nyà lo que te dic: Etnobotànica i fitonimia a Crevillent (II)

Aquest mes continue escrivint un altre article relacionat amb l’etnobotànica o l’ús popular de les plantes i del nom que tenen les plantes a una població en concret o fitonimia. Com que vaig seguint un ordre alfabètic i en l’article anterior em vaig quedar pel baladre, en aquesta ocasió començaré per les bledes bordes que tenen el nom de Blea borda al poble i “Beta vulgaris” és el seu nom científic. Es crien normalment als bancals cultivats i han tingut sempre un ús culinari, tal com les bledes que trobem al mercat. Bullides i amanides amb una xorradeta d’oli i un pessic de sal o fregides amb uns allets i pinyons són algunes de les delicioses maneres que es solen preparar. Per cert, quan tenen unes línies roges per les fulles, al poble les anomenem “cama-roges”, molt paregudes a les fulles de la remolatxa. Els usos són els mateixos però el sabor és més fort.

Nyà lo que te dic… Jocs al carrer

Ara que estem començant el nou curs escolar, m’han vingut a la memòria la quantitat de jocs que practicàvem quan érem xicotets ; quan les hores transcorrien amb “melsa” i la pressa era una paraula que escoltàvem als adults a més d’estar fora del nostre diccionari. Ens passàvem un munt de temps jugant amb els amics; bé fóra al carrer, a l’escola, al pati d’alguna casa o a les places. Eren temps de joia i de deixar-se’n anar, d’assaborir el dolç sabor de la infància. Actualment , aquest tipus de jocs ha quedat reduït a l’àmbit escolar perquè el carrer ha desaparegut, pràcticament, com a lloc per jugar.

Nyà lo que te dic… Aixó és de “Flo i baladre” (Part 1)

Des que l’home existeix ha buscat ajuda als seus problemes en les plantes i els arbres. Dins dels usos que la societat ha fet de les plantes, podem esmentar els medicinals, la construcció de ferramentes, confecció de roba, socials, festius, gastronòmics i tants altres. D’aquests assumptes tracta l’etnobotànica, es a dir, l’estudi de les aplicacions i utilitzacions de les plantes per al profit del gènere humà. Molt lligada a l’etnobotànica està la fitonimia que s’ocupa d’estudiar el nom popular i local de les plantes.

Nya lo que te dic: Divendres Sant que fóra

Crevillent és un poble valencianoparlant que posseeix una riquesa considerable a nivell oral. Per desgràcia, esta particularitat de la llengua del poble s’està perdent per l’avanç d’uns costums socials que, actualment, donen preponderància a la comunicació tecnològica i a la desaparició de l’estima per la bellesa de l’art de conversar pausadament amb els altres.